Picture Perfect: lange angel in de spotlight

Naomi Vreeburg

23 July 2018 08:59

angel

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: krijg je al rillingen bij het zien van deze wespenangel?

Maak kennis met Calistoga crassicaudata, een wespensoort die onlangs is ontdekt in het Amazonegebied en nu beschreven staat in het blad Zootaxa. Het lijfje van het insect is 9,8 millimeter lang en bestaat voor bijna de helft uit een angel. Een nachtmerrie voor mensen die al panisch zijn voor wespen waarvan je de angel nauwelijks kunt zien…

C. crassicaudata gebruikt de lange en brede angel niet alleen om gif te injecteren, maar ook om eieren te droppen bij een gastheer. Veelal een spin. En dat is best een luguber fenomeen: allereerst verlamt de wesp de spin met haar gif, vervolgens legt ze haar eieren op het achtpotige slachtoffer. De spin dient vervolgens als eerste echte maaltje voor de larven die uit de eitjes komen kruipen.

angel

Bronnen: Zootaxa, Live Science

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's