Picture Perfect: longen op een kweekje

Laurien Onderwater

06 August 2018 08:59

longen

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: functionerende longen in het lab gekweekt.

Wellicht dat je bij het zien van deze foto niet meteen denkt: wauw, wat een mooi plaatje! Toch wilden we het jullie niet ontnemen, want die rode ‘smurrie op een kweekje’ kunnen we voorzichtig een wetenschappelijke doorbraak noemen.

Wetenschappers van de University of Texas Medical Branch zijn er namelijk in geslaagd om in het lab van varkenscellen volledige longen te laten groeien. En deze longen zijn voor het eerst met succes in varkens geïmplanteerd. Die installatie met varkenslongen zag er zo uit:

Netwerken

Om te controleren hoe goed het nieuwe orgaan werd ontvangen, onderzochten de wetenschappers verschillende groepen van de varkens met verschillende tussenpozen – 10 uur, twee weken, een maand en twee maanden na de operatie. Alle varkens bleven de hele tijd gezond (ze ontwikkelden geen afweerreacties) en de onderzoekers zagen dat de longen erin waren geslaagd om het vereiste bloedvatnetwerk te laten groeien.

Natuurlijk moet er nog veel vervolgonderzoek worden gedaan. Zo hebben de onderzoeker nog niet getest hoe goed de longen in staat waren om de varkens van zuurstof te voorzien. Toch brengt dit onderzoek ons weer een stap dichterbij ‘op maat gemaakte longen’ voor de mens. En geef toe: nu is die enge foto al een stuk toffer geworden, toch?

Bronnen: Science Translational MedicineNew Scientist, New Atlas

Beeld: The University of Texas Medical Branch

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer Foto's