Picture Perfect: in het oog springend

KIJK-redactie

28-10-2019 08:59:17

springspin

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een grootse plaat van een kleine springspin.

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Om die reden houdt Nikon sinds 1974 zijn jaarlijkse Small Word Photomicrography-wedstrijd. Onlangs is de winnaar van de 45ste editie van de competitie bekendgemaakt samen met de runners-up. Deze plaat van een kleine springspin, geschoten door Javier Rupérez, heeft helaas niet gewonnen, maar werd zesde.

Opvallend aan de foto zijn natuurlijk meteen de vier ogen die recht in de camera (lijken te) kijken. De twee middelste ogen fungeren als een soort telelens. Met de twee buitenste ogen kan de springspin afstanden inschatten en vormen en bewegingen waarnemen. Fun fact: het gezichtsvermogen van springspinnen is het hoogst ontwikkeld van alle spinnen.

© Javier Rupérez

Al met al springt deze plaat gewoon direct in het oog (sorry, ik kon hem niet laten).

Bronnen: Nikon, IFLScience

Beeld: Javier Rupérez

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's