Picture Perfect: paddenstoelwolk boven zee

Laurien Onderwater

02-07-2018 08:59:08

paddenstoelwolk

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een paddenstoelwolk boven zee.

Bij het woord ‘paddenstoelwolk’ denken we al snel aan de wolk van stof en waterdamp als gevolg van een grote (kern)explosie. Maar mushroom clouds kunnen ook op natuurlijke wijze ontstaan en dat ziet er prachtig uit.

Strandganger Rick Geiss legde dit natuurfenomeen in 2016 al vast, maar deelde het onlangs pas met meteoroloog Jake Dunn die de foto op Twitter plaatst. Als snel ging deze viraal:

Cumulus congestus

Dit type wolk wordt ook wel cumulus congestus genoemd, waarbij cumulus staat voor opgestapeld en congestus voor sterk opbollend. Typisch aan deze wolken is dat ze langer zijn dan dat ze breed zijn.

De cumuluswolken worden gevormd wanneer vochtige lucht tot een bepaalde hoogte stijgt, waar het vocht vervolgens afkoelt om waterdruppeltjes of ijskristallen te vormen. De opwaartse beweging kan worden getriggerd door verwarming door de zon, wat in dit geval goed de oorzaak kan zijn geweest.

Lang zal Geiss niet meer op het strand hebben gelegen, want dit type wolk produceert vaak flinke stortbuien.

Bron: Live Science

Beeld: Rick Geiss

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar