Picture Perfect: raketshow

Loys Bakker

27-12-2021 09:00:00

raketshow

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: de lancering van een nieuwe NASA-telescoop.

Aankomende Oudejaarsavond moeten we helaas zonder vuurwerk doorkomen. Gelukkig waren er in december genoeg raketlanceringen die de sterrenhemel extra deden oplichten. Onlangs werd bijvoorbeeld de Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) het heelal in geschoten met een Falcon 9 van SpaceX. De raketshow is helaas geen goedkoop alternatief op gillende keukenmeiden. De bouw van de ruimtesonde koste maar liefst 188 miljoen Amerikaanse dollar (166 miljoen euro), en de lancering zelf 50 miljoen (44 miljoen euro).

Lees ook:

De ruimtesonde is ontwikkeld en gebouwd door de NASA en het Italian Space Agency. IXPE is bepakt met maar liefst drie telescopen, waarmee hij twee jaar lang gepolariseerde röntgenstraling zal meten. Daarmee hopen de Italiaanse en Amerikaanse ruimtevaartorganisaties de extreme omstandigheden waaronder deze straling ontstaat beter te begrijpen. IXPE zal de overblijfselen van geëxplodeerde sterren onder de loep nemen. Zwarte gaten en neutronensterren zenden bijvoorbeeld ontzettend veel kosmische x-rays uit. Daarmee zijn ze geschikte studieobjecten voor IXPE’s eerste klus.

Bron: NASA

Beeld: Jordan Sirokie

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's