Picture Perfect: schil in schil in schil

kijkmagazine

26-08-2019 08:59:26

ster supernova

Om je week goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een spectaculaire stervende ster.

Als een zware ster het leven laat, zul je dat merken ook: hij explodeert op extreem gewelddadige wijze, waarbij hij korte tijd meer energie uitstraalt dan honderden miljarden sterren bij elkaar. Tijdens deze ontploffing blaast een schokgolf een deel van het spul waar de stervende ster van is gemaakt naar buiten toe, waarbij hij ook de materie meeneemt die zich om de ster heen bevindt. Als dat spektakel eenmaal voorbij is, zie je de resten van dat proces nog tienduizenden jaren in de vorm van een zogenoemde supernova remnant.

In 2016 vonden Spaanse sterrenkundigen in het sterrenstelsel M33 een wel heel bijzonder exemplaar van zo’n remnant: niet één schil van materie, maar drie, als matroesjka-poppen in elkaar genesteld. Vreemd, want als de eerste schil alle omringende materie bij elkaar heeft geveegd… waar hebben schil twee en drie hun bestanddelen dan vandaan? Waarschijnlijk betekent dit dat er in de ruimte rond de ster klompjes van dicht gas te vinden waren, waarvan de eerste schil alleen het buitenste deel kon meesleuren. En daardoor bleef er genoeg materiaal over voor nóg twee schillen.

Beeld: Gabriel Pérez/SMM (IAC)

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws