Picture Perfect: poort naar de onderwereld

Laurien Onderwater

24-09-2018 08:59:46

Thors bron

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: Thors bron.

Het lijkt op het afvoerputje naar de onderwereld, maar dat is dit onderwatergat – vernoemd naar de Noorse god van de donder – zeker niet. Thor’s Well is zo’n zes meter diep en zou ooit toegang hebben verschaft tot een onderwatergrot die op natuurlijke wijze is ontstaan. Uiteindelijk is de bovenkant van de grot in elkaar gestort, waarbij wel nog steeds een opening overbleef.

De ‘bron’ – die zich voor de kust van de Amerikaanse staat Oregon bevindt – is nog wel het spectaculairst tijdens vloed. Dan schiet water van onderaf met veel kracht naar boven, resulterend in een woeste zeefontein. Thors bron is niet voor niets een geliefde plek voor fotografen. Dat het dan oppassen is geblazen, spreekt voor zich.

Klik op de foto om hem te vergroten. © iStock/Getty Images

Bron: Live Science

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's