Plaatsen de Chinezen als eerste een railgun?

André Kesseler

03 February 2018 10:00

railgun

Het lijkt erop dat de Chinese marine als eerste ter wereld over zo’n superkanon kan beschikken.

De VS werken al jaren aan een railgun, een kanon dat projectielen met enorme snelheid in de richting van een vijandelijk doel kan slingeren. Maar foto’s van de Haiyang Shan, een nieuw Type 072III-landingsschip (LST), zouden erop wijzen dat de Chinezen als eerste zo’n superwapen op een schip hebben geplaatst.

Miljoen ampère

Een railgun bestaat uit een loop met daarin twee sleepcontacten (de rails) waar meer dan een miljoen ampère doorheen wordt gejaagd. Door die enorme bak energie wordt er een lorentzkracht opgewekt; een sterk magnetisch veld dat een projectiel door de loop jaagt.

Dat heeft verschillende voordelen. Er zijn geen explosieven nodig, waardoor het leven aan boord van een schip veel veiliger wordt. Maar veel belangrijker is dat je door de fors hogere snelheden doelen op veel grotere afstand kunt bestoken en dat de projectielen onderweg veel minder last hebben van bijvoorbeeld zijwind.

Door de enorme snelheid waarmee de projectielen inslaan, hoeven die bovendien veel minder zwaar te zijn. En railguns zijn met 25.000 dollar per schot ook nog eens een stuk goedkoper dan raketten, die per stuk al snel tussen de 500.000 en 1,5 miljoen dollar kosten.

Op de foto’s is een forse loop te zien die veel weg heeft van de testopstelling van BAE-systems, het bedrijf dat aan de Amerikaanse railgun-technologie werkt. Het heeft een veel grotere diameter dan conventionele kanonnen en in de drie containers die erachter staan, zouden wel eens een de stroombronnen kunnen zitten die nodig zijn om de enorme hoeveelheid elektriciteit te leveren.

Maar goed. Een paar vage foto’s zeggen niet alles. Al zullen de Amerikaanse geheime diensten de korrelige beelden met meer dan normale belangstelling bestuderen.

Bron: Popular Science, Popular Mechanics

Foto: BAE systems

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws