Plant ontkiemt op achterkant van de maan

Karlijn Klei

16-01-2019 08:59:27

maan

In een afgesloten container aan boord van de Chang’e-4-lander is een katoenplantje ontkiemd.

De Chinese Chang’e-4-maanmissie is lekker op dreef. Na een succesvolle lancering, vlucht en landing, heeft de missie die de geheimen van de achterkant van onze maan moet onthullen, er weer een gouden plak bij. In een luchtdichte doos aan boord van de Chang’e-4-lander is namelijk een katoenplantje ontkiemd; het eerste plantje op de mysterieuze zijde van de maan.

Lees ook: Tien gewassen gekweekt op ‘Marsbodem’

‘Bioblik’

Het katoenzaadje is op 7 januari in een afgesloten container aan boord van de Chang’e-4-lander ontkiemd. Behalve lucht, grond, water en een licht- en warmte-installatie huist dit 25 graden Celsius, 18-centimeter grote ‘bioblik’ gist, fruitvliegeitjes, en zaadjes van de Brassica napus oftewel koolzaad, de aardappel en modelplant Arabidopsis thaliana.

Deze emmer-achtige container huist het bio-experiment. © Chongqing-universiteit

Een dag na aankomst, gaf ground control groen licht en ging het door wetenschappers van de Chongqing-universiteit ontwikkelde bio-experiment van start. Twee camera’s leggen de boel vast en zo ook het moment waarop de katoenzaailing zijn koppie boven de rasterachtige stellage uitstak.

Rolverdeling

Volgens de wetenschappers heeft elk van de organismen een eigen rol. De planten produceren zuurstof en voedsel voor de fruitvliegjes, en de gist ruimt de restjes op. Vooralsnog hebben de camera’s alleen de ontkieming van het katoenzaad vastgelegd, maar het team hoopt dat de andere zaden snel zullen volgen.

Hoewel het niet de eerste keer is dat er een plantje bij dergelijke omstandigheden groeit, is het belang voor de Chinezen duidelijk; tussen 2030 en 2040 willen ze een bemande missie naar de maan te sturen. En hoewel het voorlopig enkel speculatie is, is het bestuderen van hoe (deze) planten, gist en fruitvliegjes zich op de maan gedragen, voor een eventuele maanbasis essentieel. Katoen voor kleding, raapzaad voor olie en aardappelen om de magen te vullen.

Update 17/1/2019: Het zit erop. Het kleine katoenplantje heeft de ijzige kou van de maannacht, zo’n 170 graden onder nul, niet overleefd. Dat schrijven verschillende Chinese mediabronnen waaronder Xinhua en GB Times. Zonder zonne-energie of een batterij om de warmte-installatie aan te sporen, daalde de temperatuur in de container tot -52 graden Celsius. Hiermee is het bio-experiment, dat zo’n 212 uur gelopen heeft, tot een einde gekomen.

Bronnen: South China Morning Post, IFLScience

Beeld: Chongqing-universiteit

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?