Planten gaan ons vertellen wat er mis is

KIJK-redactie

22-01-2014 13:00:37

Krijg je het maar niet voor elkaar om je planten in leven te houden? Onderzoekers proberen de plantentaal te ontcijferen, zodat we begrijpen wat er mis is.

Het klinkt misschien wat sprookjesachtig, maar planten communiceren. In elk geval met elkaar. Ze mogen dan geen hersenen hebben, maar dat wil niet zeggen dat ze niet beschikken over kennis die voor hen van belang is. Door die kennis passen planten zich aan hun omgeving aan, waardoor ze al duizenden jaren op aarde weten te overleven.

Deze kennis delen de planten onder andere met elkaar aan de hand van schimmels. Onderzoekers kwamen daarom met het idee om deze ’taal’ te kraken en begonnen Project PLEASED. Hierdoor hopen ze te ontdekken wat er volgens hen mankeert aan de levensomstandigheden.

Door sensors op de planten te plaatsen, worden er elektro-impulsen van de plant geregistreerd. Met deze impulsen proberen de onderzoekers informatie te krijgen over bijvoorbeeld vervuiling of het weer.

Voor een pratende boom zullen we nog steeds naar de Efteling moeten, en we gaan ook niet gezellig babbelen met de plantjes in de tuin. Maar de onderzoekers suggereren dat als dit project slaagt, ze veel belangrijke informatie zullen krijgen waarmee we het milieu gezonder kunnen houden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Bron: DVICE

Beeld: Tony Larson/Project PLEASEDPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis