Presentatie Cybertruck zorgt voor pijnlijke beelden (updated)

KIJK-redactie

22 November 2019 13:00

cybertruck

Tesla heeft vannacht in de VS zijn onverwoestbare cybertruck gepresenteerd. Die bleek helaas minder onverwoestbaar dan gedacht.

De Tesla Cybertruck is een bizar apparaat. Het is net alsof John DeLorean, van de beroemde Back to the Future-auto, op zeker moment besloot om in diezelfde lijn een pick-up truck te ontwerpen. Elon Musk hield het in zijn teasers voorafgaand aan de presentatie op een Blade Runner-achtige auto. Een dystopische machine die klaar moet zijn voor het einde der tijden kun je dus rustig met een voorhamer bewerken. Alleen die kogelwerende ramen hadden misschien een stukje beter gekund (schuif naar 14:00 voor de pijnlijke beelden).

UPDATE: Inmiddels heeft Elon Musk een verklaring gegeven voor de barstende ramen. Het was een kwestie van volgorde. Franz von Holzhausen, hoofdontwerper van Tesla, had eerst de stalen kogel tegen de ramen moeten gooien en daarna pas met de voorhamer op de deuren moeten beuken. Door die klappen  ontstonden er volgens Musk barstjes in de onderkant van de kogelwerende ruiten die vervolgens verder scheurden toen de kogel ertegenaan werd gemikt.

Musk deelde een tweet met een filmpje dat voorafgaand aan de presentatie van de truck werd gemaakt. En daarin gaat het inderdaad wel goed. Overigens blijft de schade voor Tesla beperkt tot wat kapotte ramen en een gedeukt ego, want er zijn inmiddels 200.000 ‘bestellingen’ binnen voor de Cybertruck.

Lees ook:

Stoere types

Aan de prestaties van de geheel elektrische Cybertruck zal het op zich niet liggen. Er komen drie types op de markt. De eerste is de Single Motor RWD met achterwielaandrijving, een trekkracht van 3400 kilo en een bereik van 400 kilometer. De tweede is de Dual Motor AWD: twee motoren dus, een bereik van 480 kilometer en dankzij de vierwielaandrijving een trekkracht van 4535 kilo. En tot slot het duurste model, de Tri Motor AWD, met drie motoren en vierwielaandrijving. Daar kun je 6350 kilo mee verplaatsen en hij heeft bovendien een actieradius van 800 kilometer.

2,9 seconden

Uiteraard zijn alle modellen, dankzij het elektrische vermogen dat meteen beschikbaar is, bloedsnel. De Tri Motor AWD van 0 naar 96 km/u in 2,9 seconden. De goedkoopste Cybertruck kost 39.900 dollar, de Dual 49.900 dollar en op het prijskaartje van de Tri Motor staat in de VS 69.900 dollar.

Het kan overigens nog wel even duren voordat je de eerste Cybertrucks in het wild kunt tegenkomen. De eerste worden namelijk pas eind 2021 geleverd. Aan het afgrijselijke uiterlijk zal tot die tijd niet veel meer veranderen, maar ze hebben dus nog even gelegenheid om die ramen te fixen.

Bron: Tesla / YouTube

Beeld: Tesla

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes