Programma maakt helium betaalbaar voor onderzoek

KIJK-redactie

06 June 2014 13:00

Er is een tekort aan helium, waardoor de prijs van dit edelgas zo hoog is geworden dat wetenschappers het bijna niet meer kunnen kopen. Wetenschappelijke organisaties hebben de handen ineengeslagen om het edelgas betaalbaarder te maken.

In KIJK 6/2014 werd het onderwerp al aangesneden: helium is schaars aan het worden. Hierdoor zijn de prijzen van het edelgas flink gestegen. Dit maakt het een stuk moeilijker voor wetenschappers om aan helium te komen. De wetenschappelijke organisaties American Chemical Society (ACS) en American Physical Society (APS) hebben hierom de handen ineen geslagen. Zij hebben een programma opgericht dat onderzoekers moet helpen om helium goedkoper te verkrijgen.

De twee organisaties riepen hiertoe de hulp in van het Defense Logistics Agency (DLA) – een organisatie die voorraden levert aan het Amerikaanse leger, waaronder helium. Met het opgerichte programma willen de ACS en APS ervoor zorgen dat het DLA dit edelgas voor een zacht prijsje levert aan onderzoeksafdelingen. Als alles naar wens verloopt, start het programma volgend jaar.

Maar waarom hebben wetenschappers helium zo hard nodig? Ze gebruiken het edelgas voor verschillende doeleinden. Het wordt onder andere gebruikt om supergeleidende magneten, zoals in MRI-scanners, te koelen. Bovendien gebruiken natuurkundigen dit gas, dat zo’n leuk piepstemmetje oplevert als je het inademt, om experimenten bij extreem lage temperaturen uit te voeren.

Bron: Chemical & Engineering News

Tekst: Naomi Jansen










Meer Nieuws