Psychopaten te herkennen aan woordgebruik

KIJK-redactie

19 October 2011 16:00

Hoe kun je een koelbloedige moordenaar herkennen? Aan zijn manier van praten. Onbewust maken psychopaten bepaalde woordkeuzes als ze het over hun daden hebben.

Onderzoekers uit de VS en Canada hebben geanalyseerd welke woorden psychopaten kiezen als ze praten over hun misdaden. “De woorden die ze gebruiken, reflecteren hun persoonlijkheid: egoïsme, openheid over hun misdaden en weinig emotionaliteit”, zegt Jeff Hancock, professor informatiewetenschappen aan de Universiteit van Brits-Columbia.

Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Legal and Criminological Psychology, werd gehouden onder veertien mannelijke psychopaten die een moord hadden gepleegd. Ze werden vergeleken met 38 moordenaars die geen psychopaten waren. Alle deelnemers zaten in gevangenissen in Canada en moesten tot in detail over hun misdaad vertellen.

De onderzoekers kwamen erachter dat psychopaten meer voegwoorden gebruikten, zoals ‘omdat’, ‘aangezien’ en ‘zodat’. Hiermee gaven ze aan dat ze de misdaad wel ‘moesten doen’. Ook gebruikten ze twee keer zo veel woorden die terugsloegen op hun fysieke behoeftes, bijvoorbeeld eten, seks en geld. De andere criminelen gebruikten juist meer woorden die te maken hadden met hun sociale behoeftes, zoals familie, religie en spiritualiteit.

Daarnaast spraken psychopaten vaker in de verleden tijd en hadden ze meer moeite met vloeiend spreken. Ze gebruikten veel ‘uhms’. Waarom dit precies zo is, weten de onderzoekers niet, maar ze denken dat dit komt doordat de psychopaat meer moeite doet om positief over te komen.

“Ons onderzoek toont aan dat je aan de hand van woordpatronen kunt zien of iemand een psychopaat is of niet”, zegt Hancock. “Dit is belangrijk voor psychologen, omdat een psychopaat natuurlijk anders moet worden behandeld dan een ‘gewone’ crimineel.”

Bronnen: Cornell University via MedicalXpress, Legal and Criminological Psychology

Beeld: andrewrennie/CC BY-SA 2.0


Meer Nieuws