Pygmeeën en Canadezen reageren hetzelfde op muziek

KIJK-redactie

08-01-2015 16:00:40

Of je nou een Pygmee in Congo of een hipster in Montreal bent, bepaalde aspecten van muziek blijken iedereen op dezelfde manier te raken.

Onderzoekers hebben Pygmeeën en inwoners van Montreal naar dezelfde muziek laten luisteren. Vervolgens vroegen ze hen hoe ze zich voelden. Ze ontdekten dat Pygmeeën en Canadezen vaak dezelfde fysiologische reacties hebben op muziek. Toch voelen ze zich niet hetzelfde.

Horror en Schindlers List

De proefpersonen luisterden naar 19 muziekstukken (elf westers en negen pygmees). De muziekfragmenten varieerden van horrorfilmmuziek (Psycho) tot muziek uit Schindlers List. De pygmeese stukken waren allemaal veelstemmige stukken die in rituelen worden opgevoerd om bijvoorbeeld huilende kinderen te kalmeren of om troost te bieden na een sterfgeval.

Omdat alle Pygmeeën vaak zingen bij rituelen, waren ook de Canadese proefpersonen allemaal professionele of amateurmuzikanten.

Zweethandjes

De wetenschappers vroegen de proefpersonen om aan te geven hoe goed of slecht de muziek ze liet voelen en of ze zich kalm of opgewonden voelden. Ook maten ze verschillende fysiologische kenmerken van de proefpersonen, zoals hun hartslag, hun ademhaling en hoeveel zweet ze op hun handpalmen hadden. Dit verklapt namelijk een beetje hoe iemand zich voelt. Zweethandjes en een snelle hartslag verraden bijvoorbeeld dat je opgewonden bent.

De fysiologische reacties van de twee groepen leken erg op elkaar. Ze waren dus ongeveer even opgewonden. Oftewel: of je nou een pygmee in Congo of een hipster in Montreal bent, bepaalde aspecten van muziek raken iedereen op dezelfde manier.

Verschillende emoties

Toch waren er ook verschillen. De twee groepen voelden zich namelijk niet even goed bij de muziek. Opvallend is dat de Canadezen met een groter scala aan emoties op westerse muziek reageerden dan de Pygmeeën op westerse of pygmeese muziek. Dit komt, denken de onderzoekers, doordat de muziek in de twee culturen een verschillende rol speelt. De Pygmeeën denken dat negatieve emoties het bos verstoren en maken daarom vooral vrolijke muziek om bijvoorbeeld een huilend kind te troosten. Ze vinden muziek dan ook vooral iets vrolijks.

Bronnen: Frontiers in Psychology, McGill University via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar