Raket van Delftse studenten klaar voor lancering

Naomi Vreeburg

02-10-2014 16:00:43

Nederlandse studenten zullen een zelfgemaakte raket de lucht in schieten in de hoop 50 kilometer hoogte te bereiken.

In 2009 behaalden studenten van de Technische Universiteit Delft met hun zelfgebouwde raket Stratos I al een hoogte van 12,5 kilometer. Hiermee bereikten ze het Europees hoogterecord voor zelfgemaakte raketten. Maar ze wilden letterlijk hogerop: naar de 50 kilometer. Om deze wens te vervullen lanceren ze binnenkort de Stratos II in Zuid-Spanje.

Koffiezoetjes

De raket is bijna 7 meter lang en is uitgerust met een raketmotor die ze met de hulp van de Nederlandse ruimtevaartindustrie hebben ontworpen. Deze motor is hybride; hij bestaat uit een combinatie van vaste en vloeibare brandstof. De brandstofkern bevat onder andere aluminiumpoeder, kaarsvet en koffiezoetjes, waar lachgas onder druk bij wordt gespoten.

De motor brandt 20 seconden en laat de raket hiermee een maximale snelheid van ongeveer 5000 kilometer per uur bereiken. Hij levert bijna 1000 kilogram aan voortstuwingskracht.

Ruimteproeven

Het studententeam DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering) hoopt ook nog drie experimentjes te doen in de lucht. Het eerste experiment is simpelweg om de vlucht met twee webcams vast te leggen, het tweede moet de kosmische straling meten en het laatste meet hoe ver radiostraling uit de ruimte in de atmosfeer doordringt.

Als alles naar plan verloopt, verbreken de studenten hun huidige Europese record en willen ze nog een stap verder gaan. Ze willen dan de ‘echte’ ruimte bereiken: 100 kilometer de lucht in. Wat ze dan voor proefjes willen uitvoeren is nog onbekend.

Bron: TU DelftPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis