RAZAR-telescoop werkt als een oog

André Kesseler

24-10-2014 11:00:54

Bij het Amerikaanse Sandia National Laboratories is een heel nieuw type geweertelescoop ontwikkeld.

De huidige telescopen zijn de afgelopen honderd jaar eigenlijk niet veranderd. Inzoomen gebeurt bijvoorbeeld nog steeds door aan het ding te draaien zodat de afstand tussen de twee lenzen verandert. En dat is lastig, vooral als je een sniper bent en elke beweging jouw positie kan verraden. En dus bedachten de technici van Sandia een oplossing.

De nieuwe ‘scope’ heet Rapid Adaptive Zoom for Assault Rifles (RAZAR) en werkt als een oog. Daarin trekken zogenoemde accomodatiespiertjes aan de lens waardoor die platter wordt en je op afstand scherp kunt zien. Ontspannen de spiertjes dan trekt het straallichaam de lens weer plat en kun je dichtbij goed zien.sandia-razar-13

 

RAZAR gebruikt twee of meer lenzen van polymeer die grofweg op dezelfde manier boller en platter worden gemaakt. Het systeem wordt bediend met twee knopjes aan de zijkant van het wapen, zodat de schutter nauwelijks hoeft te bewegen en tijdens het zoomen naar zijn doel kan blijven kijken. RAZAR schijnt overigens heel weinig stroom te verbruiken. Met twee volle AA batterijtjes kan hij 10.000 keer volledig in- en uitzoomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sandia heeft de nieuwe telescoop weliswaar voor het Amerikaanse leger ontworpen, maar de techniek gaat zeker zijn weg vinden naar burgerlijke apparaatjes als verrekijkers en mobiele telefoons.

Bronnen: Popular Science / Sandia

Beeld: SandiaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis