Filmpje: razendsnelle racetrack gemaakt met Möbiusband

Laurien Onderwater

16-07-2017 11:00:53

Möbiusband

Vergeet Elon Musks supersnelle hyperloop. Deze zwevende racebaan is vele malen toffer. Bekijk het filmpje!

Weleens van een Möbiusband gehoord? Dat is een tweedimensionale ruimtelijke figuur die maar één vlak en één rand heeft. Je kunt de band van papier maken of, zoals deze studenten hebben gedaan, van magneten.

Racetrack 

De Möbiusband werd gemaakt door hem drie keer te draaien, zodat een racend object zowel langs de buitenkant als de binnenkant kan. Vervolgens bekleedden de studenten de racebaan met duizend magneten en plaatsten er een supergeleider – gedipt in vloeibare stikstof – op. Het resultaat: een zwevend ‘racewagentje’ over de Möbiusbaan heen. En dat ziet er maar wat cool uit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Doet deze baan je toevallig ergens aan denken? Iets wat erg populair is en momenteel wordt getest? Juist ja, de hyperloop van Elon Musk. Want daarbij is het ook de bedoeling dat de capsule zweeft (in een vacuüm buis, dat wel). Maar deze versie is zelf te maken en dat maakt het stiekem toch een beetje cooler!

Bronnen: Geekologie, Gizmodo

Lees ook: Hyperloop onthult 9 mogelijke routes door EuropaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes