Recent ontdekte oorlogsvaartuigen

Naomi Vreeburg

21-08-2017 13:23:19

oorlogsvaartuigen

Onderzoekers hebben het WO II-schip USS Indianapolis opgespoord. Tijd voor een lijstje scheepswrakken die ook onlangs terug werden gevonden.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bracht de USS Indianapolis onderdelen van de Hiroshima-atoombom ‘Little Boy’ naar het eiland Tinian in de Stille Oceaan. De terugweg verliep echter helemaal niet zoals gepland. Op 30 juli 1945 werd het schip getorpedeerd door een Japanse onderzeeboot, waarna de USS Indianapolis snel – met 1300 mensen aan boord – naar de bodem zonk.

Het nieuws zal je niet zijn ontgaan dat een onderzoeksteam – geleid door Paul Allen, een van de medeoprichters van Microsoft – dit weekend claimde het wrak van de USS Indianapolis te hebben gelokaliseerd op de bodem van de Filipijnenzee. (Een foto van het anker zie je hierboven.) Maar het is niet het enige vergane vaartuig uit oorlogstijd dat onlangs werd ontdekt. Drie voorbeelden:

Duits monster

Medewerkers van het energiebedrijf Scottish Power keken vreemd op toen ze tijdens werkzaamheden voor de westkust van Schotland en Engeland heel bijzondere sonarbeelden zagen. Op de afbeeldingen waren duidelijk contouren te zien van een duikboot. Vermoedelijk gaat het om een Duitse UB-85 die in april 1918 tot zinken is gebracht door de HMS Coreopsis.

oorlogsvaartuigen

Over deze duikboot doet een bijzonder verhaal de ronde. De kapitein van de UB-85 zou hebben verklaard dat zijn vaartuig, kort voordat de bemanning van de HMS Coreopsis de duikboot op de korrel nam, was aangevallen door een zeemonster…

Italiaanse jager

In maart werd, eveneens door Paul Allen, het wrak van een Italiaans schip uit de Tweede Wereldoorlog gevonden aan de kust van Sicilië. De torpedobootjager, de IT Artigliere, werd beschadigd tijdens de Slag bij Kaap Passero in 1940 en zonk daarbij 3700 meter naar de bodem. Het vaartuig was gemakkelijk te identificeren, omdat het water op deze diepte erg koud is en er weinig zuurstof aanwezig is. Roestvorming of verkalking wordt hiermee vrijwel buitenspel gezet.

Schip van Jut

Meer dan 250 marineschepen deden mee aan de Zeeslag bij Jutland (ook wel Slag voor het Skagerrak genoemd). Het was daarmee de grootste zeeslag uit de Eerste Wereldoorlog. Eind augustus vorig jaar werd het wrak van de Britse kruiser HMS Warrior gevonden nabij Noorwegen. Het was het laatste gezonken schip van de Zeeslag bij Jutland dat nog moest worden gelokaliseerd.

oorlogsvaartuigenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis