Record: robot lost Rubik’s kubus op

Naomi Vreeburg

08-03-2017 13:00:35

record

Knipper niet met je ogen tijdens het bekijken van dit filmpje, anders mis je het record nog.

Ben jij iemand die de Rubik’s kubus met gemak oplost? Of heb jij het geduld er niet voor en smijt je het speelgoed na twee minuten gefrustreerd door de kamer? Welke van de twee personen je ook bent, je doet de robot in onderstaand filmpje waarschijnlijk niet na. Hij ontrafelt de kubus namelijk in, jawel, 0,637 secondes.

Guinness World Record

En dat leverde de bot, die braaf luistert naar de naam Sub1 Reloaded, onlangs een Guinness World Record op. Hij versloeg namelijk de vorige recordhouder die de kubus begin 2016 in 0,887 secondes wist op te lossen. Ook knap, maar hé: er kan er maar een de winnaar zijn. Het record voor mensen staat overigens op naam van de 14-jarige Lucas Etter (4,904 secondes).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe de bot dit in vredesnaam voor elkaar krijgt? De computer maakt twee foto’s van de kubus, waardoor hij de kleuren op elke zijde kan scannen. Vervolgens berekent Sub1 Reloaded de snelste oplossing met behulp van een speciaal algoritme. Deze oplossing wordt doorgeseind aan een Arduino microcontroller die de bewegingen in gang zet.

Duitsland

De robot klaarde het klusje overigens al aan het eind van 2016 in Munich (Duitsland), maar het record is nu pas bevestigd door Guinness World Records. Een idee om een robot in dienst te nemen die binnen een paar secondes aangeeft of het record is verbroken of niet?

Bronnen: IFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis