Restanten van een piramide gevonden

Naomi Vreeburg

04-04-2017 11:00:16

piramide

Het Egyptische ministerie van antiquiteiten heeft onthuld dat er overblijfselen zijn ontdekt van een piramide waar men ongeveer 3700 jaar geleden aan bouwde.

De piramide van Cheops, de piramiden van Gizeh, de rode piramide van Snofroe: we vinden ze op de KIJK-redactie razend interessant. Bij het nieuws dat er opnieuw resten van een piramide zijn gevonden, spitsten we dan ook onze oren. Egyptische archeologen hebben deze overblijfselen opgegraven in Dasjoer, zo’n 40 kilometer onder Caïro.

Koning Ameny-Qemaoe

Het gaat om het begin van een toegangstrap en een blok met hiërogliefen. Deze hiëroglyfen bevatten de naam van Ameny-Qemaoe, een koning waarvan we al een piramide kennen in Dasjoer. Het bouwwerk verkeert in goede staat en de archeologen proberen nu meer onderdelen boven de grond te halen.

piramide

“Een interessante ontdekking”, mailt egyptoloog Olaf Kaper. “Het lijkt om een zeer goed gebouwde piramide te gaan, een nieuw koningsgraf uit de 13de dynastie (zo’n 3700 jaar geleden – red.).” Ameny-Qemaoe dateert namelijk uit het begin van de 13de dynastie. Verder zijn de afmetingen van de piramide kleiner dan voorheen, wat er ook op duidt dat het bouwwerk uit deze tijd stamt, zo laat Kaper weten.

Duistere periode

Van de periode waarin Ameny-Qemaoe reageerde, tussen twee bloeiperioden in, is maar weinig bekend, zo laat egyptoloog Jaap van Dijk weten aan de Volkskrant. Een duistere periode waar we graag meer over willen weten. En met de opgraving van deze piramide zijn we wellicht een stapje in de goede richting gekomen.

Bronnen: BBC, Washington Post, VolkskrantPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis