Reuze-3D-printer kan volledige tafel produceren

KIJK-redactie

10-03-2014 09:00:49

Tafel

IKEA heeft er een concurrent bij. Met de nieuwe 3D-printer van BigRep is het mogelijk om complete meubels in een keer uit te printen.

De BigRep ONE, zoals de reuze-3D-printer heet, kan met een vergelijkbare nauwkeurigheid printen als de gebruikelijke 3D-printers. Hij print alleen een stuk groter, waardoor flinke objecten zoals meubels binnen bereik komen.

Een minpunt van kleinere 3D-printers is dat de kwaliteit nog te wensen overlaat; het oppervlak is vaak wat ribbelig. De BigRep ONE heeft dit ook, maar wanneer je op het formaat van meubels print, lijkt het meer op houtstructuur dan op een fabricagefout. Volgens de makers is deze printer dan ook een hele vooruitgang.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook aan de reuze 3D-printer kleven echter nog nadelen. Zo duurt het even voordat je een nieuwe meubel hebt. Voor een volledige tafel is de printer bijvoorbeeld zo’n vijf dagen bezig.

En de prijs liegt er niet om. De printer kost ongeveer 28.000 euro en voor het materiaal van een tafel betaal je al snel 100 euro. Op dit moment wint het Zweedse meubelbedrijf het dus nog, maar wellicht is het in de toekomst mogelijk om goedkoper je eigen inrichting te printen. Bijkomend voordeel: je kunt de meubels geheel zelf ontwerpen.

Bronnen: Wired, BigRep

Beeld: BigRep

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar