‘Rits belangrijkste veroorzaker penisschade’

André Kesseler

25-03-2013 16:00:35

Elke man heeft het in zijn leven wel een keer meegemaakt: een oh zo pijnlijke piemel-tussen-de-rits-incident. In Amerika is daar onderzoek naar gedaan.

Herman Singh Bagga, uroloog aan de Universiteit van Californië, en collega’s ontdekten dat tussen 2002 en 2010 maar liefst 17.616 Amerikanen op de eerste hulp belandden met ‘genitale verwondingen door ritsen’. Dat zijn er dus zo’n tweeduizend per jaar en het overgrote deel daarvan was (surprise, surprise) man. (Maar er waren ook vijf vrouwelijke gevallen van zipper-related injuries.) In veruit de meeste gevallen ging het om mannen jonger dan 18 jaar, dus kennelijk leren we redelijk snel.

Volgens het onderzoek is de rits de belangrijkste veroorzaker van ‘penisschade’. Op ruime afstand volgen verwondingen opgelopen bij het fietsen en een paar werden er veroorzaakt door de wc-bril. De laatste komt voornamelijk voor bij jongetjes tussen de 2 en de 4 jaar die hun pielemuis op de rand van de pot leggen en dan de domme pech hebben dat de bril of het deksel naar beneden klapt.

Volgens Singh Bagga leidt een rits-incident, hoe pijnlijk ook, zelden tot blijvende schade. Slechts in een paar gevallen was de schade zo groot dat er noodgedwongen een besnijdenis moest worden uitgevoerd.

Steven M. Selbst, hoogleraar kindergeneeskunde aan het Jefferson Medical College in Philadelphia adviseert om, als het toch mis is gegaan, er flinke hoeveelheden plantaardige olie overheen te gieten en het slachtoffer 20 tot 30 minuten (really!?) te laten zitten. Met een beetje mazzel schijnt de voorhuid dan vanzelf uit de benarde positie te glippen.

Bronnen: BJU International, Discovery News

Beeld: iStockPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar