Robot gebruikt echo om te navigeren

Laurien Onderwater

10-09-2018 12:59:06

robat echolocatie

Maak kennis met Robat: de robot die, net als vleermuizen, gebruikmaakt van echolocatie om te weten hoe zijn omgeving eruitziet.

Zoals je ongetwijfeld weet, maken vleermuizen gebruik van echolocatie om hun omgeving in kaart te brengen, zodat ze bijvoorbeeld weten waar bomen staan die ze moeten mijden. Ook kunnen vleermuizen met sonar bepalen waar hun prooien zich bevinden. Dit doen de vliegende zoogdieren door geluidjes met hun mond te maken en de golven te analyseren die zijn teruggekaatst.

Onderzoekers van de Tel Aviv University in Israël vonden dit kennelijk ook een handige eigenschap voor robots. En daarom ontwikkelden ze precies zo’n exemplaar: een autonome bot die navigeert met behulp van echolocatie.

Lees ook: Waar is Wally? Robot zoekt hem voor je

Robat

De Robat (van robot en bat) is uitgerust met een ultrasone luidspreker die ‘sjirps’ produceert met ongeveer dezelfde snelheid als vleermuizen dat doen. Ook beschikt de bot over twee ontvangers die als zijn ‘oren’ fungeren en de teruggekaatste geluidjes verwerken.

Op deze manier kan Robat – met behulp van een geïntegreerd neuraal netwerk – een gedetailleerde kaart maken van zijn omgeving en, wanneer nodig, obstakels vermijden. Wanneer de robot bijvoorbeeld een doodlopend pad bereikt, kan hij met echolocatie bepalen of dit komt door een muur (en hij moet omdraaien) of door een plant (die hij kan passeren).

Bekijk de bot hier in actie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: PLOS Computational Biology, Tel Aviv University, New Atlas

Beeld: 123RF

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis