Roboctopus zwemt een baantje

KIJK-redactie

12-04-2012 16:00:08

Roboctopus tentakel

Als je een lijstje moet samenstellen met dieren van wie je liever géén omhelzing wilt, staat de octopus ongetwijfeld ergens bovenaan. Gelukkig kom je ze niet zo vaak tegen. Tenminste, niet totdat deze robotmakers hun creatie voltooien.

Robotmakers hebben zich vol op het onderwaterleven gestort, zo lijkt het. De ontwikkelingen, gestuwd door geheugenmetalen en siliconenhuidjes, volgen elkaar in rap tempo op. De namen worden er in ieder geval niet creatiever op: Robot-Fish, RoboJelly, en dan nu de nieuwste telg van de onderwaterfamilie: Roboctopus.

In KIJK 5/2012 – nu in de winkel – presenteren we zeven nieuwe robots, die allemaal op hun eigen manier revolutionair zijn binnen de robotica. De filmpjes die de makers doorgaans op YouTube plaatsen zijn dan ook groot vermaak voor iedereen die robots interessant vindt. Een late inzending kwam van het team achter Roboctopus. Gelukkig zijn wij niet de beroerdste, en geven we dit glibberige geval alsnog een plekje op onze site.

Roboctopus beweegt zich in het onderstaande filmpje voort middels twee verschillende soorten tentakels. De twee grootste, aan de voorkant, zijn gemaakt van geheugenmetaal. Dat spul verandert van vorm door verschillen in temperatuur. De overige zes tentakels bestaan uit stalen kabels met siliconen eromheen. Dankzij nylon draden die zijn bevestigd aan het metaal (een beetje afgekeken van pezen en spieren) kunnen ook deze tentakels heen en weer wiebelen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: IEEE spectrum, OctopusProject

Beeld: OctopusProjectPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws