Roboroofvogel kan trefzeker prooi grijpen

André Kesseler

20-03-2013 18:41:31

Een team van de Universiteit van Pennsylvania heeft een robohelikopter ontwikkeld die in duikvlucht heel nauwkeurig objecten kan grijpen.

Het team, dat GRASP heet (General Robotics, Automation, Sensing and Perception), keek goed naar hoe bijvoorbeeld zeearenden hun prooi uit het water grijpen en maakte op basis daarvan een mechanische klauw die ze onder een AscTec Hummingbird quadrotor drone hingen. En die grijpt, terwijl hij zich met 3 meter per seconde (ruim 10 km/h) voortbeweegt, trefzeker een ‘prooi’ vast.

Wat de quadrotor doet, is buitengewoon knap. Het systeem moet namelijk in 3D kunnen bepalen waar het object zich in de ruimte bevindt en vervolgens de aanvliegroute en het grijpmoment heel nauwkeurig op elkaar afstemmen. En dat voor een systeem dat in totaal nog geen kilo weegt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toch vinden de onderzoekers dat nog niet goed genoeg. Ze willen de roboroofvogel groter, sterker en slimmer maken. Hij moet bijvoorbeeld in staat zijn om zelf een optimale plek te vinden vanwaar hij zijn aanval het beste kan inzetten. En vervolgens moet hij zijn prooi zo snel en onopvallend mogelijk te grazen nemen.

Als je in de toekomst op een terrasje gaat zitten, is het misschien een goed idee om je mobiele telefoon en je portemonnee in je zak te houden.

Bron: Wired

Beeld: University of PennsylvaniaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar