Robot grijpt naar machinegeweer

KIJK-redactie

17-10-2013 11:00:14

De ‘Protector’ klinkt veilig, maar deze robot heeft dit weekend met scherp geschoten tijdens een oefening in de VS. Is dit de opmars van de vechtrobot?  

Afgelopen maandag schreven we al over MADSS, een nieuwe robot die vijanden onder vuur kan nemen. Daarnaast werd er een andere versie getest van een concurrent, met minstens zo indrukwekkende fire power: de Protector. En die wilden we je ook niet onthouden.

De Protector is een robot op rupsbanden die normaal gesproken wordt ingezet om obstakels op de weg op te ruimen. Afgelopen weekend hebben de eerste Amerikaanse troepen de Protector uitgerust met een M-240. En dat levert de volgende beelden op:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Protector is op afstand bestuurbaar. Met zijn automatische wapen schiet de robot met scherp tot een afstand van ongeveer een kilometer. Dit is het eerste stapje voor de Protector van dom graafwerk naar actief meewerken op het slagveld.

Naar schatting zullen binnen twintig tot veertig jaar de eerste mensachtige vechtrobots het slagveld betreden. Over tien jaar kan het zelfs zo zijn dat voor elke soldaat in het Amerikaanse leger er tien robots zijn. Op een dag moet het wellicht mogelijk zijn om volledig autonome vechtrobots naar conflictgebieden te sturen, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

Bronnen: Computerworld, HDT Global (pdf), PopSci.com

Beeld: Sharon GaudinPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis