Robot onderzoekt mysterieuze piramidegang

André Kesseler

11 August 2010 10:00

Een roboticateam van de Universiteit van Leeds maakt zich op voor een onderzoek naar een mysterieuze schacht in de Grote Piramide van Gizeh.

De betreffende piramide, ook wel de Piramide van Cheops genoemd, maakt deel uit van een complex van drie grote en zes kleine piramiden. De grote worden toegeschreven aan de koningen Cheops (of Choefoe), Chefren (of Khafra) en Mycerinus (of Menkaure). De Grote Piramide is de enige van de klassieke wereldwonderen die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Al meer dan 4500 jaar lang spreken de enorme bouwwerken tot de verbeelding en ze hebben schijnbaar nog steeds niet alle geheimen prijsgegeven.

In het hart van de Grote Piramide zijn twee ruimtes gebouwd, die de koninginnekamer en de koningskamer worden genoemd (al zijn er twijfels of het wel grafkamers geweest zijn). In de koningskamer zijn twee schachten van 20 bij 20 centimeter te vinden die waarschijnlijk waren bedoeld als ontsnappingsroute voor de ziel van koning Choefoe, die de piramide rond 2560 voor Christus liet bouwen.

Piramide

Doorsnede van de Grote Piramide.

In 1872 werden twee soortgelijke tunnels in de koninginnekamer ontdekt, maar die bleken vreemd genoeg niet naar buiten te leiden. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk waar ze precies voor dienden. In 1992 werd besloten om een robot, de Upuaut, door de zuidelijke schacht te sturen om te kijken waar die uitkomt. Maar na  60 meter stuitte die op een zandstenen deur met twee koperen handvaten.

Tijdens een nieuwe ‘expeditie’ in 2002 boorde een nieuwe robot een gaatje in die deur en schoof een kleine camera naar binnen. De teleurstelling was groot toen twintig centimeter daarachter een tweede deur werd gevonden.

Hoewel de noordelijke schacht ook met een deur is afgesloten en dus net zo raadselachtig is, richt de nieuwe robot zich toch weer op de zuidelijke schacht. Robert Richardson van de Universiteit van Leeds zegt in de Engelse krant The Independent: “We hebben de afgelopen vijf jaar aan het Djedi project gewerkt. We doen niet aan aannames. We proberen bewijzen te verzamelen en laten andere mensen de conclusies trekken. (…) We gaan meten hoe dik de tweede deur is en dan kunnen we er doorheen boren zonder onnodige schade aan te richten.”

Volgens Richardson gaat het team net zo lang door tot het eind van de schacht is bereikt. Op dit moment wordt de laatste hand aan de robot gelegd en voor het eind van dit jaar wordt het mysterie mogelijk ontrafeld.

Bronnen: The Independent

Beeld: Jeff Dahl/cheops.org


Meer Filmpjes