Robot slaat bladzijde voor je om

Laurien Onderwater

17-08-2018 10:59:14

robot slaat bladzijde om

Voor de mensen wiens motto ‘liever lui dan moe’ is, komt deze robot als geroepen.

Vorige week schreven we nog over de robotarm die Wally aanwijst op elke drukke plaat. Scheelt jou namelijk een hoop frustratie en tijd. Nu komen we met wéér een kunstmatig intelligent hulpje dat een andere vervelende taak van je overneemt: het omslaan van bladzijden. Want ja, dat kost natuurlijk erg veel energie.

Lees ook: Waar is Wally? Robot zoekt hem voor je

Volgende bladzijde graag

Voordat je nu een beeld krijgt van een androïde hand die een papieren bladzijde omslaat, moeten we er even bij vermelden dat de robot is ontwikkeld voor e-readers. Om dan naar de volgende pagina te gaan, hoef je enkel op de tablet te tikken.

Maar voor doe-het-zelver Alex Mikes was ook dat te veel gevraagd. En daarom ontwikkelde de knul een automatic page turner. Dat apparaatje geeft met één klik op een kleine afstandsbediening een tik op het scherm van de e-reader, waardoor deze de bladzijde ‘omslaat’.

Liever lui dan moe

Mikes 3D-printte een omhulsel waarin een Arduino Nano, een radiofrequentieontvanger, een servomotortje, en wat bedrading in verstopt zitten. Dit apparaatje kan hij vastklemmen op zijn Kindle Paperwhite (een type e-reader).

Telkens wanneer Mikes op de knop van de draadloze afstandsbediening drukt, geeft het apparaat – dat is uitgerust met een soort vingertop – een tik op het scherm van de e-reader, waardoor Mikes de volgende pagina van het boek kan lezen.

Zelf vindt Mikes overigens niet dat hij lui is; hij heeft simpelweg geen zin om telkens zijn arm uit te steken om naar de volgende bladzijde te gaan wanneer hij lekker in bed ligt te lezen. Tja, daar kunnen we moeilijk tegenin gaan.

Bronnen: Hackaday, Gizmodo

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer DIY

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis