Robotenkel helpt bij voet- en beenproblemen

KIJK-redactie

24-01-2014 13:30:20

Robotspieren en -gewrichten waren tot nog toe vooral weggelegd voor sciencefictionfilms. Maar wetenschappers komen nu met een kunstenkel voor medische doeleinden.

Deze kunstenkel, ontworpen en geproduceerd door het CMU, Harvard, de Universiteit van Zuid-Californië, MIT en BioSensics, is bedoeld voor mensen die ziektes of verwondingen hebben in hun onderbeen of voet. Denk daarbij aan mensen die een beroerte hebben gehad of te kampen hebben met een hersenverlamming. Deze kunstenkel moet ervoor zorgen dat mensen met dergelijke problemen normaal kunnen lopen.

Prototype

Het bijzondere aan de enkel is dat hij is gemaakt van zachte materialen. De ‘spieren’ bestaan uit een serie buizen die worden aangedreven door luchtdruk, waardoor ze exact functioneren als menselijke spieren. Deze spieren worden weer aangestuurd door rubberen sensors boven de knie.

Naast dat het kunstgewricht mensen met problemen in het onderbeen moet helpen, is het wellicht een goed instrument voor patiënten in hun revalidatie. De enkel moet daarop nog worden getest.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: DVICE

Beeld: Carnegie Mellon Robotics InstitutePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws