Robotgevechtshond Dogo krijgt tanden

André Kesseler

20-05-2016 12:00:23

Dogo

In verschillende landen ter wereld wordt gewerkt aan robots die door militairen of veiligheidsdiensten kunnen worden ingezet. Eén van die tactische robots is de Dogo. En die kan worden uitgerust met een 9 mm Glockpistool.

De Dogo, genoemd naar een soort Argentijnse Mastiff, wordt ontwikkeld door het Israëlische bedrijf General Robotics. Hij is voorzien van zes HD-camera’s waarmee hij en zijn operators 360 graden in de rondte kunnen kijken en twee richtcamera’s. Bovendien kan het dik 10 kilo wegende apparaat trappen of andere obstakels beklimmen, heeft hij een topsnelheid van 4 kilometer per uur en kan hij het op een volle batterij twee uur lang volhouden.

Dogo

Maar het meest bijzondere kenmerk is toch wel zijn ingebouwde Glock 26, de zogenoemde Baby Glock. Met het wapen, dat in een speciale houder in de robot past, kan de Dogo doelen onder vuur nemen. En dat kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld een terrorist uit moet schakelen die vastbesloten is om op weg naar het paradijs zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dogo beslist overigens niet zelf wie hij op de korrel neemt. Zijn operator wijst met een Point & Shoot-interface op een schermpje aan waar de robothond zijn wapen moet richten, waarna een laser het beruchte rode puntje op het doel projecteert. Als dat allemaal snor zit, drukt de operator af.

De Dogo kan in twee seconden vijf kogels afvuren en in het magazijn passen in totaal veertien patronen. Overigens is de ‘gevechtsrobot’ ook uitgerust met een communicatiesysteem om met de arrestant of tegenstander te kunnen babbelen. En volgens General Robotics kan hij in plaats van de Glock ook worden uitgerust met pepperspay of een ander niet-dodelijk wapen. Dogo kan dus ook heel braaf zijn…

Bronnen: General RoboticsPopular Mechanics

Beeld: General RoboticsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar