Robotlastdier voor Israëliërs

André Kesseler

14 December 2009 15:53

Soldaten slepen steeds meer spullen naar het slagveld. Wapens, kogelwerende vesten, tentjes… In Israël hebben ze daar iets op gevonden: daar krijgen soldaten de beschikking over een soort robo-pakezelhond.

Het ding heet REX. Hij kan maximaal 200 kilo dragen en dankzij zijn hybride-elektrische aandrijving kan hij 72 uur lang zijn werk doen voordat hij weer moeten worden bijgetankt. Deskundigen bij Israel Aerospace Industries (IAI), de bouwer van het beestje, denken dat er een markt is voor tienduizenden REX-jes, met een totale waarde van honderden miljoenen dollars. En dan niet alleen in het land zelf, maar ‘all over ze wurld’, en voor een breed scala aan militaire en civiele toepassingen.

“REX is uniek in zijn state-of-the-art operationele capaciteiten en zijn gebruiksvriendelijke interface”, zegt Ofer Glazer, hoofd innovatie van IAI. “Ons robotvoertuig volgt de soldaten op een vooraf ingestelde afstand en luistert naar eenvoudige commando’s zoals ‘stop’ en ‘volg’.” En REX is niet alleen een mechanische Sherpa, maar hij kan ook worden uitgerust met bijvoorbeeld een machinegeweer of observatieapparatuur.

Ook voor de civiele markt…? Misschien wandelen we straks allemaal door ‘de Appie’ met zo’n boodschappen-REX achter ons aan.

Bronnen: IAI

Beeld: IAI


Meer Nieuws