Deze robotreptielen lijken levensecht

Naomi Vreeburg

2017-01-31 11:00:11

robotreptielen

Een knap staaltje werk heeft deze Zwitserse universiteit verricht bij het ontwikkelen van mechanische dieren.

Er zijn vaker robots gemaakt die op dieren lijken, maar we moeten toegeven dat de Zwitserse technische universiteit EPFL wel echt een van de beste in het ontwikkelen van deze bots is. En dat is de producers van de docuserie Planet Earth II ook opgevallen. In onderstaand filmpje zie je twee robotreptielen van de EPFL in actie: een krokodil met zijn maatje de hagedis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Om deze mechanische dieren zo echt mogelijk te laten lijken, bestudeerden wetenschapper Kamilo Melo en zijn collega’s de beweging van de krokodil en hagedis jarenlang. Vervolgens gebruikten de onderzoekers motors, aluminium en koolstofvezels om de gewrichten en botten te maken.

Latex pakje

De 24 motors koppelden de onderzoekers aan een kleine computer die ervoor zorgt dat de robotreptielen op een maximale afstand van 500 meter kunnen worden bestuurd. Daarna omhulden ze de apparatuur met een waterproof latex huid.

De ogen van de reptielen zijn overigens uitgerust met camera’s zodat de wetenschappers de echte dieren van dichtbij kunnen fotograferen en filmen. En daar maakt de BBC slim gebruik van.

Bron: New AtlasPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys