Robots zweten, ademen en krijgen kippenvel

KIJK-redactie

22-05-2014 09:00:53

We zijn weer een stapje verder met het creëren van robots die op mensen lijken. Japanse onderzoekers hebben prototypes gebouwd die kunnen zweten en kippenvel kunnen krijgen. 

Robots die functioneren als echte mensen zouden een schot in de roos zijn. Ze zouden ons bijvoorbeeld kunnen helpen in de ouderenzorg. Toch verschillen robots nog te veel van ons om deze functies echt goed uit te oefenen. Robots moeten dus meer op mensen gaan lijken. Dit was ook de gedachte van Japanse onderzoekers: zij ontwikkelden prototypes die dezelfde fysiologische reacties hebben als wij.

In totaal zijn er drie prototypes gemaakt. Een daarvan krijgt kippenvel wanneer er een koud briesje langs waait of wanneer iemand een eng verhaal vertelt. Ook is er een robothoofd gebouwd dat in staat is om te zweten wanneer het zenuwachtig is. Een derde prototype lijkt op een knuffelbeer; deze bot produceert adem terwijl hij praat. Hoe harder hij spreekt, hoe meer hij ‘ademt’. Hij heeft dan ook de toepasselijke naam Breatter gekregen, een verwijzing naar het Engelse woord voor adem: breath.

Volgens de onderzoekers kunnen we aan deze robots aflezen hoe ze zich ‘echt’ voelen. We kunnen daardoor ook beter voorspellen wat ze gaan doen. Dus wanneer je elektronische maatje kippenvel krijgt, kun je je erop voorbereiden dat hij je kachel op 30 graden Celsius zet.

Bronnen: IEEE Spectrum, Engadget

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis