Robotvoertuig schiet tankkiller af

André Kesseler

13-09-2019 15:59:51

Titan robotvoertuig

Het robotvoertuig Titan van QinetiQ kan een doorbraak betekenen in onbemande oorlogvoering.

De Titan-minitank is uitgerust met rupsbanden en dus geschikt voor elk terrein, maar weegt slechts zo’n duizend kilo. Hij werd door QinetiQ North America en het Estlandse bedrijf Milrem Robotics ontwikkeld als veredelde muilezel, dus om onbemand munitie en materieel naar het front te kunnen brengen. (Zie het filmpje hieronder.)

Maar het Amerikaanse leger, dat met het Robotic Combat Vehicles-project aan onbemande wapensystemen werkt, bedacht dat de Titan een handig platform zou kunnen zijn voor een keur aan wapens. De FGM-148 Javelin, een fire and forget-anti-tank-wapen van Raytheon en Lockheed-Martin, werd de vuurdoop.

Lees ook:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kamikaze

Het Amerikaanse leger ziet robotische wapenplatformen als de Titan een beetje als wegwerpartikel. Ze worden vooral ingezet om in een soort kamikaze-acties op de posities van de tegenstander af te stormen, er zoveel mogelijk uit te schakelen en tegelijkertijd vijandelijk vuur te trekken. Dat alles zodat de menselijke troepenmacht letterlijk en figuurlijk buiten schot kan blijven. Voor die taak kan de Titan op termijn ook worden uitgerust met bijvoorbeeld een sniperwapen of een .50 mitrailleur. De robot bepaalt overigens (nog) niet zelf welk doel hij onder vuur neemt. Er is nog steeds een menselijke operator die de trekker overhaalt.

Vuur uit de boomgrens

De Amerikaanse site Breaking Defense, doorgaans goed ingelicht, bracht het nieuwtje over de Titan ook en beschrijft daarin een scenario voor de inzet van het wapensysteem. Dat patriottische en bijna poëtische verhaal willen we je niet onthouden.

“Stel je voor dat de gepantserde legioenen van Rusland de Baltische staten binnen rollen. T-90 tanks leiden pantservoertuigen vol infanterie door de glooiende velden van Letland. Dan schieten er Javelin-raketten vanuit hinderlaagposities in een boomgrens op twee mijl afstand. De actieve beveiligingssystemen van de T-90 en het reactieve pantser weten sommige anti-tank-raketten van zich af te houden, maar niet alle. Het aantal lichtere pantservoertuigen is gedecimeerd. Voertuigen branden. Mannen sterven.”

Clusterbommen en spervuur

“De Russen nemen wraak met vernietigend vuur, eerst met het 125 mm kanon op de tanks en vervolgens zorgen raketsystemen op grote afstand voor een spervuur van clusterbommen. Het vuur vanuit de hinderlaag stopt. Maar als de Russische troepen voorzichtig tussen de smeulende boomstronken oprukken, vinden ze geen lichamen. In plaats daarvan zien ze vage sporen en een enkel uitgebrand voertuig ter grootte van een golfkar; uitgerust met een raketwerper, maar zonder mensen.”

Het is nog net geen The Charge of the Light Brigade van Alfred Tennyson. Theirs not to make reply. Theirs not to reason why. Theirs but to do and die.

Bronnen: Breaking Defense / Defense News

Beeld: Qinetiq

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis