Ruimtearm helpt bij operatie

KIJK-redactie

04-09-2014 16:00:51

Ruimtearmen zullen worden ingezet bij de operaties van kinderen. Ze kunnen chirurgen helpen om sneller en nauwkeuriger te werk te gaan.

Dat de armen van ruimterobots effectief zijn, werd al duidelijk toen bot Dextre een camera van ISS repareerde. Maar nu zal deze technologie worden ingezet voor een heel ander doeleinde. MacDonald, Dettwiler and Associates (MDA) – het bedrijf dat de robotarmen ontwierp  – maakt nu deel uit van een project, genaamd Kidsarm. Het idee van dit initiatief is om een arm te ontwikkelen die kan helpen bij de operatie van zieke kinderen.

Door middel van een visueel systeem, gebaseerd op robotogen, en een camera kan de Kidsarm een 3D-afbeelding ontwikkelen. Met deze technologie weet hij precies waar hij zichzelf moet plaatsen om een deel van de operatie uit te voeren.

kidsarm2_0

Op deze afbeelding kun je zien hoe de Kidsarm oefent op kunstmatige bloedvaten

Op dit moment wordt de arm aan meerdere testen onderworpen, maar het systeem lijkt veelbelovend. Volgens de onderzoekers kan het robotonderdeel de kleinste bloedvaatjes opereren zonder ze te beschadigen. Een ideaal hulpmiddel bij het opereren van kinderen dus, waarbij alles net iets kleiner is dan bij volwassenen.

Het doel van de Kidsarm is om chirurgen te helpen om een operatie sneller en nauwkeuriger uit te voeren. Sommige handelingen verricht het robotonderdeel al autonoom, maar voor een paar taken heeft het hulp nodig van de dokters.

Bronnen: NASA, Livescience

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: MDA and CigitiPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis