Ruimtegroenten hebben geen genetische afwijkingen

KIJK-redactie

04-02-2014 16:00:00

Groenten die zijn verbouwd in het ISS zijn niet giftig en niet gevaarlijk om te eten, zo heeft laboratoriumonderzoek uitgewezen.

Je kunt je voorstellen dat het ruimtevoedsel voor astronauten niet altijd even vers is. Russische wetenschappers van het RIA Novosti bedachten daarom om voedsel aan boord van het internationale ruimtestation ISS te verbouwen. De vraag was alleen of dat mogelijk is en of de verbouwde groenten geen genetische afwijkingen hebben en niet giftig zijn. Ze kennen in het ISS immers een andere leefomgeving dan de groenten die op aarde worden verbouwd.

Om hierachter te komen, werden er daadwerkelijk gewassen verbouwd op het ruimtestation, zoals erwten, dwergtarwe en Japanse bladgroenten. Volgens het RIA Novosti zien deze groenten er heel normaal uit. Het was alleen nog de vraag of ze ook echt eetbaar zijn. Om dit te testen, werden de astronauten gelukkig niet ingezet als proefkonijnen, maar werden de groenten in het laboratorium onderzocht. Daaruit blijkt nu dat de groenten prima geschikt zijn om te eten.

Gewassen verbouwen in de ruimte is voor wetenschappers al een tijdje een boeiende kwestie. Niet alleen omdat planten de koolstofdioxide die de astronauten uitademen omzetten in zuurstof, maar ook omdat wetenschappers bezig zijn met de vraag hoe je menselijk afval kunt recyclen in voedsel.

Bron: Popsci

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis