‘Ruimterommel veroorzaakt oorlog’

Naomi Vreeburg

26-01-2016 13:00:27

Russische onderzoekers waarschuwen dat afval in de ruimte weleens serieuze conflicten kan aanwakkeren.

De NASA gaf in 2011 al aan dat de rotzooi die in de ruimte wordt achtergelaten door raketten en satellieten de pan uit rijst. En dit ruimteschroot zou schade kunnen toebrengen aan onder meer het ISS. Maar de Russische astrofysicus Vitaly Adushkin en zijn onderzoeksteam gaan nog een stapje verder. Het puin zou weleens oorlogen kunnen ontketenen.

Doelbewuste actie

Deze waarschuwing komt overigens niet uit de lucht vallen. In 2013 werd een Russische satelliet, Blits, verwoest door ruimteschroot afkomstig van de Chinese weersatelliet Fengyun-1C. Deze werd al in 2007 opgeofferd voor een rakettest. Een van de brokstokken die de kapotgeschoten satelliet achterliet in de ruimte, botste tegen Blits aan.

Een op het oog onschuldig incident, maar volgens Adushkin kan het grote gevolgen hebben. De eigenaar van het ruimteobject kan vaak niet zo een-twee-drie achterhalen waardoor de satelliet is verwoest en zou het ongelukje weleens als een doelbewuste actie kunnen bestempelen, zo beredeneren de wetenschappers. En dit kan tot conflicten leiden.

Militaire satellieten

Volgens de onderzoekers is het afval het meest gevaarlijk voor de satellieten met een lage omloopbaan. (Bovenstaande afbeelding geeft het ruimteschroot met witte puntjes aan in deze baan.) Hier zou het ruimteafval met een snelheid van maar liefst 48.000 kilometer per uur tegen de satellieten aan kunnen knallen. En laten de meeste militaire satellieten nu net tot deze exemplaren behoren.

Maar hoeveel puin bevindt zich dan daadwerkelijk in de lucht? Ruimtevaartbedrijven uit Amerika en Rusland schatten het aantal schrootstukken in de ruimte groter dan 10 centimeter op 23.000 stuks en fragmenten met een grootte van 1 tot 10 centimeter op een half miljard. Genoeg om een ruzietje te veroorzaken, zou je zeggen.

Bronnen: The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws