Russen werken aan onbemande ‘JSF-killer’.

André Kesseler

04-09-2015 15:45:31

Als alle bestellingen doorgaan, kunnen de verschillende NAVO-landen over een tijdje heel wat F-35’s in de lucht hangen. En dus presenteerde een Russisch bedrijf een tegenstander.

Het bedrijf KRET (vrij vertaald: Concern voor Radio-Elektronische Technologie) toonde een opmerkelijke onbemand toestel op de jaarlijkse MAKS-luchtshow in Moskou. In het luchtvaartblad FlightGlobal vertelt CEO Vladimir Mikheev dat de UAV specifiek is bedoeld om stealthvliegtuigen op te sporen. Net zoals het onbemande toestel dat de Chinezen aan het ontwikkelen zijn in het Divine Eagle-project (foto hieronder) dat volgens Mikheev is gebaseerd op ‘geleende’ Russische technologie.

Chinese-catamaran-drone-Shendiao-1

Beide toestellen proberen stealthy vijanden als de F-22, de F-35 en de B-2 bommenwerper op te sporen met behulp van X-band en Ultra High Frequency (UHF)-radar. Zelf blijft de UAV volgens Mikheev onzichtbaar voor de radar door “een verregaand geïntegreerd systeem voor elektronische oorlogvoering dat niet alleen een beschermende elektromagnetische bol om het toestel heen trekt om het tegen inkomende raketten te beschermen, maar het ook onzichtbaar maakt voor vijandelijke radarsystemen.”

Foto’s van de Russische UAV vind je hier.

Mikheev wil niet zeggen hoe het UAV-project heet. Maar hij vertelt wel dat de technologie in de killer drone is afgeleid van de systemen die worden ontwikkeld voor de Sukhoi 35 en de Kamov-50 gevechtshelikopter. Het zal dus wel toeval zijn dat het toestel verdacht veel weg heeft van de X-47B, het onbemande stealthvliegtuig waarmee de Amerikanen de afgelopen tijd hebben geëxperimenteerd.

Opmerkelijk verschil met de X-47B is overigens de twee enorme fans in de vleugels, waarmee het Russische toestel schijnbaar verticaal moet kunnen opstijgen. En wat ook opvalt zijn de twee enorme rechtopstaande staartstukken, die op het eerste gezicht nogal wat radarsignalen terug gaan koppen. Maar misschien is dat geen probleem vanwege de “beschermende elektromagnetische bol” waarin het mysterieuze Russische toestel schijnbaar rond gaat vliegen. We zijn benieuwd…

Bronnen: FlightGlobalPopular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws