Russische expeditie begint aan reis over Noordpool

André Kesseler

11 February 2011 16:00

Een Russisch team gaat de komende maanden proberen om vanuit Rusland recht over de Noordpool naar Canada te rijden. Een avontuurlijk tripje met speciale voertuigen.

De Polar Ring-expeditie is al een paar jaar bezig en het is de bedoeling dat de teamleden in vier stadia een reis over de Noordpool maken. Op 17 februari beginnen de acht ‘ontdekkingsreizigers’ (zes Russen en twee in Rusland geboren Canadezen) aan het derde deel. Dit wordt misschien wel het spannendste stuk.

Over de Noordpool rijden doe je namelijk niet zomaar. De expeditie heeft de beschikking over speciaal voor deze reis gebouwde amfibische voertuigen, Polyus genaamd, die voorzien zijn van een enorme banden. Hieronder een Russisch filmpje over de een eerder deel van de trip.

Als alles meezit, komt het team eind mei in Canada aan en wordt de trip in juni afgerond. De acht reizigers hebben dan een trip van 7000 kilometer achter de kiezen.

Een van de doelen van de reis is dat men wil onderzoeken wat er eigenlijk gebeurd is met Sigizmund Levanevsky (1902-1937). De Russische piloot wilde met een omgebouwde Bolkhovitinov N-209-bommenwerper over de Noordpool vliegen, maar het toestel met nog vijf anderen aan boord verdween op 13 augustus 1937. Er bestaat een kans dat Levanevsky zijn vliegtuig, ten noorden van Canada,  op Ellesmere Island aan de grond heeft weten te zetten, maar dat hij en zijn bemanning daar toch hun einde hebben gevonden.

Andere doelen van de Polar Ring-expeditie zijn onder meer:

  • Het verzamelen van allerlei gegevens voor klimaatonderzoek.
  • Het testen van GLONASS-apparatuur onder arctische omstandigheden. (GLONASS is de Russische GPS-variant waar het land omgerekend zo’n 1,3 miljard dollar in heeft gestoken.)
  • Onderzoek doen naar mogelijkheden voor toerisme op de Noordpool.
  • Aandacht vragen voor allerlei grote problemen op de wereld; niet alleen voor het milieu, maar ook bijvoorbeeld voor drugsgebruik

Meer kun je lezen in deze PDF over de expeditie.

Bronnen: Ria Novosti

Bronnen: News Daily

Beeld: North Pole Environmental Observatory


Meer Nieuws