’s Werelds grootste zonnepark geopend

Naomi Vreeburg

08-02-2016 10:00:33

De eerste fase van ’s wereld grootste zonnecentrale in Marokko is van start gegaan.

In 2013 is Marokko van start gegaan met de bouw van wat in 2018 de grootste zonnecentrale ter wereld moet worden. Eind vorige week heeft de koning van het land, Mohammed VI, het startschot gegeven voor de eerste fase: de Noor 1-centrale. Dit deel ligt midden in de Sahara-woestijn op zo’n 20 kilometer afstand van Ouarzazate.

Noor 1 maakt gebruik van meer dan 530.000 spiegels die de zon volgen om zo veel mogelijk zonlicht op te slurpen. Deze spiegels, elk 12 meter hoog, weerkaatsen het zonlicht op een centrale buis waarin een speciale vloeistof aanwezig is. De zonnestralen verwarmen de vloeistof tot 393 graden Celsius die op zijn beurt water omtovert in stoom. De stoom drijft vervolgens verschillende turbines aan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Noor 1-centrale levert 160 megawatt, maar het gehele zonnepark moet een vermogen krijgen van 580 megawatt. Genoeg om 1,1 miljoen Marokkaanse gezinnen van energie te voorzien. In 2018 zal Noor 1 namelijk worden vergezeld door Noor 2 en Noor 3 en samen zullen de Noren ruim 2500 hectare grond beslaan.

Bron: GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?