Nieuw toestel vliegt, zwemt, rijdt én springt

André Kesseler

12-11-2013 13:00:33

Bij het Amerikaanse Sandia National Laboratories wordt gewerkt aan een onbemand toestel dat niet alleen kan vliegen, maar ook kan zwemmen, rijden en zelfs springen als een kikker.

Het wonderbaarlijke apparaat werd ontwikkeld door de Intelligent Systems, Robotics and Cybernetics-eenheid van Sandia National Laboratories en heet het Multi-Modal Vehicle concept (MMV). Het idee erachter is dat je voor verschillende missies te land, ter zee en in de lucht niet allerlei verschillende onbemande apparaten hoeft te hebben. Dat is namelijk niet handig omdat ze vaak gemaakt zijn door verschillende fabrikanten en allemaal hun eigen besturings- en communicatiesystemen hebben.

MMVZwem

De MMV kan vliegend ‘het theater’ binnengaan en als bijvoorbeeld blijkt dat er toch wel erg veel luchtafweergeschut staat, kan de operator ervoor kiezen om hem het water in te laten duiken. Daar kan hij zijn vleugels afwerpen, onder de oppervlakte met twee flippers naar de kust zwemmen en dan op wielen naar zijn doel op het land rijden. En als hij ergens een hek of een andere barrière tegenkomt, kan hij daar ook nog, tot een hoogte van een meter of tien, overheen springen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

“De toegevoegde waarde van het Multi-Modal Vehicle is dat het tijdens complexe missies een maximale flexibiliteit oplevert”, zegt Jon Salton van Sandia over het concept. “Je hoeft je geen zorgen te maken over het weer of dat je wel de juiste voertuigen op de juist plek hebt gepositioneerd.”

Is het dan allemaal ‘hosanna in de hoogte’? Nou, nee. Een flink nadeel van de MMV is dat hij voor de verschillende transities allerlei onderdelen afwerpt. Van de overgang van vliegtuig naar onderwaterrobot gaan de vleugels er bijvoorbeeld af. Dus als de Multi-Modal Vehicle dan eenmaal rijdend een vijandelijke kust heeft bereikt, wordt het lastig om weer thuis te komen.

Bronnen: SandiaWired

Beeld: SandiaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis