Scheikundige ontdekt ‘nieuwe’ manier om branden te blussen

André Kesseler

01 April 2011 16:00

Een brand blus je met water, met poeder of bijvoorbeeld met schuim. Maar er is nog een manier: met elektriciteit.

Het is al meer dan tweehonderd jaar bekend dat elektriciteit vuur kan beïnvloeden. Je kunt er een vlam mee af laten buigen of zelfs helemaal mee doven. Een tijdje geleden besloot scheikundige Ludovico Cademartiri van de Harvard-universiteit voor het eerst eens goed onderzoek naar het fenomeen te doen. Samen met zijn team bouwde hij een apparaat van 600 watt waarmee hij via een soort toverstaf elektriciteit naar een vlam kan schieten. En het lukte hem om die te doven. Volgens de wetenschapper spelen deeltjes in de vlammen een belangrijke rol. Vooral de koolstofdeeltjes reageren zo heftig op het elektrische veld dat de vlam als het ware instabiel wordt en dooft.

Tijdens proefnemingen slaagde scheikundige Ludovico Cademartiri erin een methaanvlammetje met elektriciteit te doven. (Foto: Ludovico Cademartiri/Harvard)

Cademartiri, die het idee tijdens de National Meeting of the American Chemical Society in Californië presenteerde, denkt dat, als het elektrische veld maar groot genoeg is, vrijwel elke vuurzee te bedwingen valt. En dat spaart niet alleen water en voorkomt dat er allerlei chemische blusmiddelen in het milieu terechtkomen, maar is ook een stuk veiliger voor de brandweerlui. Die hoeven namelijk met de nieuwe methode niet dicht bij de vuurhaard te komen. Het blussysteem zou, net als de huidige Sprinkler-systemen, namelijk in bijvoorbeeld kantoorpanden, gebouwen en schepen kunnen worden ingebouwd. Voor kleine brandjes zouden de brandweerlieden dan worden uitgerust met een rugzak waarin een kleinere variant van het systeem in is ondergebracht.

Bronnen: Wired, Wildfire Today

Beeld: Tech. Sgt. Shelley Gill/U.S. Air Force


Meer Nieuws