Schop je telefoon naar een volgend scherm

KIJK-redactie

2011-09-15 09:00:26

Schoppen om mobiel te besturen

Handsfree je telefoon gebruiken wordt steeds populairder. Tot nu toe kan het alleen nog met stembesturing, maar binnenkort werkt een schop met je voet ook.

Volgens Sriram Subramanian en zijn collega’s van de universiteiten van Bristol en Manitoba zijn er veel situaties waarbij je het beste je voet kunt gebruiken om handsfree te bellen. “Denk aan een vrouw die een baby draagt, of iemand die aan het winkelen is met tassen in zijn handen”, zegt hij. “Die kunnen hun telefoon niet opnemen of een liedje overslaan.” Dit geldt ook voor mensen met vieze handen of handschoenen aan.

Om te bepalen in hoeverre schopbewegingen zijn in te zetten bij het gebruik van een mobieltje, sloten de onderzoekers een Kinectsensor aan op een tablet. De sensor volgde de beweging van de voet van een gebruiker en zette die om in een schop die op het scherm te zien was en een virtuele voetbal in de gewenste richting bewoog.

Uit dit experiment bleek dat mensen vijf verschillende schopzones, opgedeeld in hoeken van 24 graden, nauwkeurig kunnen onderscheiden. Ook zag Subramanian dat mensen met twee verschillende snelheden kunnen schoppen. Deze resultaten, gepresenteerd op de Mobile HCI-conferentie in Stockholm, suggereren een aantal bruikbare schopbewegingen. Bijvoorbeeld schoppen om van scherm te wisselen of om te navigeren door een menu met verschillende opties.

De huidige Kinect-installatie is niet bepaald draagbaar, maar Subramanian verwacht dat toekomstige telefoons gepaard gaan met versnellingsmeters voor in je schoenen – een technologie die nu al wordt gebruikt door Nike en Apple, zodat iPhone-gebruikers hun rensnelheid kunnen meten. Voor we het weten zal de supermarkt dus zijn veranderd in een voetbalveld.

Bron: New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys