Tijdlijn: ruim een halve eeuw SETI

kijkmagazine

18-10-2016 11:00:11

seti

Zijn we alleen in het heelal? Deze vraag proberen onderzoekers al tientallen jaren te achterhalen. Een tijdlijn.

Al vijftig jaar zoeken sterrenkundigen naar tekenen van intelligent buitenaards leven. Zonder succes, hoewel het bestaan van aliens best aannemelijk is. Hoe is deze zoektocht begonnen? En waar zijn we nu. Ruim een halve eeuw SETI:

1959: Philip Morrison en Giuseppe Cocconi geven met een artikel in het tijdschrift Nature de aftrap voor de moderne zoektocht naar buitenaardse intelligentie (SETI).

1960: De astronoom Frank Drake voert het eerste SETI-experiment uit. Met een radiotelescoop zoekt hij naar buitenaardse boodschappen van twee nabije sterren.

1961: Frank Drake stelt de beroemde Drake-vergelijking op, een formule waarmee het aantal technologische beschavingen in de Melkweg is te schatten.

1966: Astronoom, schrijver en presentator Carl Sagan zet SETI op de kaart met zijn bestseller Intelligent life in the universe.

1971: De NASA financiert een studie die moet leiden tot het 10 miljard dollar kostende Project Cyclops. Deze verzameling radiotelescopen wordt echter nooit gebouwd.

1974: Met de enorme Arecibo-radiotelescoop (middellijn 305 meter) in Puerto Rico verstuurt Frank Drake een boodschap die is bestemd voor buitenaards leven.

1977: Het beroemde ‘Wow!’-signaal wordt met een radiotelescoop opgevangen; een van de beste kandidaten voor een buitenaardse boodschap tot nu toe.

1978: Senator William Proxmire geeft stevige kritiek op SETI. Hierdoor schrapt het Congres de zoektocht naar buitenaards leven uit het NASA-budget.

1982: Carl Sagan overtuigt senator Proxmire van het nut van SETI. Gevolg: de geldkraan gaat weer open.

1984: Het SETI-instituut wordt opgericht, een organisatie die “de oorsprong en eigenschappen van leven in het heelal wil verkennen, begrijpen en uitleggen”.

1992: De Amerikaanse overheid financiert het SETI-project MOP. Het Congres vindt het echter een belachelijk plan en trekt na een jaar de stekker eruit.

1995: Onder de toepasselijke naam Project Phoenix wekt het SETI-instituut het geannuleerde project MOP uit de dood op.

1999: Het grote publiek wordt bij SETI betrokken via [email protected], waarmee ongebruikte computertijd wordt ingezet voor de zoektocht naar buitenaards leven.

2007: De Allen Telescope Array, een verzameling van radiotelescopen bedoeld voor SETI, gaat van start met 42 van de geplande 350 schotels.

2015: De Russische internetmiljardair Yuri Milner maakt bekend de komende tien jaar 100 miljoen dollar te investeren in het SETI-project Breakthrough Listen.

Dit is een kader uit het artikel ‘CSI Melkweg’ waarin we bijzondere opsporingsmethodes naar aliens in kaart brengen. Het artikel kun je vinden in KIJK 11/2016, die vanaf 20 oktober tot en met 16 november in de winkel ligt. 

Alvast in de stemming komen voor dit artikel? Doe hier een quiz over de zoektocht naar buitenaards leven.

Meer informatie:Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis