SHOT: modieuze mug

Laurien Onderwater

2019-02-27 08:59:01

Muggen zijn we liever kwijt dan rijk, maar dit kleurrijke exemplaar is een plaatje om te zien.

Elke zomer is het weer ‘feest’: je ligt op één oor en wordt opeens gewekt door een zoemend geluid. Half slapend maai je wat met je armen in de hoop dat het bloedirritante gezoem weggaat. Maar natuurlijk gebeurt dat niet; die mug moet en zal jou te grazen nemen. Aan muggen hebben we dus een broertje dood.

Maar je kunt niet ontkennen dat Sabethes cyaneus, met zijn zwierige poten en felle kleuren, wel een plaatje is om te zien. Deze mug komt van nature voor in de regenwouden van Panama, waar de vrouwtjes hun eieren leggen in water dat zich in boomholtes bevindt.

Dit exemplaar is echter opgegroeid in een laboratorium van de Centers for Disease Control and Prevention in de VS. Wetenschappers doen veel onderzoek naar Sabethes cyaneus, omdat deze soort nogal wat ziektes kan overdragen, waaronder gele koorts. Nuttig onderzoek,want muggen zorgen wereldwijd voor de meeste sterfgevallen per jaar.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten. © James Gathany/CDC

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 3/2019.

Beeld: James Gathany/CDC

Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde