Siberische kust wordt overspoeld met sneeuwballen

KIJK-redactie

09-11-2016 16:00:57

Stel je voor dat je ’s ochtends naar het strand gaat om een lekkere wandeling te maken, maar de hele kust vol blijkt te liggen met sneeuwballen. In Siberië gebeurde het.

De kust van de Obboezem in Siberië ligt vol met sneeuwballen. De witte ballen liggen verspreid over 18 kilometer strand en sommige daarvan hebben een doorsnede van een meter. Maar in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, zijn ze niet door mensen gemaakt. Deze sneeuwballen zijn aangespoeld vanuit de zee.

De bewoners van, onder andere, het stadje Nyda werden deze week verrast door het bijzondere, natuurlijke fenomeen. De ondervraagde inwoners van het stadje hadden het nog nooit aanschouwd. Toch kan niemand om de gebeurtenis heen. Op sommige plekken liggen namelijk zoveel sneeuwballen dat ze samen een grote muur van ijs vormen.

sneeuwballen

Perfecte omstandigheden

De ballen worden veroorzaakt doordat er bij zeer lage temperaturen ijs- en sneeuwdeeltjes op het zeewater worden gevormd. Deze klonteren samen zodat er een samenstelling ontstaat die is te vergelijken met een slush puppie. Vervolgens moet er een perfecte combinatie zijn van wind, zeestroming en de ligging van de kust.

De ijsdeeltjes zetten zich af op het strand als het vloed is. Wanneer het water zich terugtrekt, blijft het ijs achter en rolt dankzij de wind over het strand. Hierdoor klonteren de ijs- en sneeuwvlokken samen en ontstaan de sneeuwballen. Sneeuwballengevecht?

Bronnen: Siberian Times, Science AlertPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis