Skydiving met een… drone

KIJK-redactie

2017-05-16 11:00:14

drone skydiving

Dit kon natuurlijk niet uitblijven. Hangend aan een drone liet een parachutist zich onlangs de lucht in hijsen voor een nieuwe stunt: skydiving 2.0.

Drones worden steeds groter en sterker. Zo kunnen de drones van fabrikant Aerones uit Letland ladingen tot 100 kilogram de lucht in tillen. Om deze drone een beetje bekendheid te geven bedachten de Letten een mooie stunt: een skydiver liet zich hoog de lucht in tillen, liet los en landde vervolgens veilig met zijn parachute. Volgens de Letten is het de eerste parachutesprong ooit vanaf een drone.

Vrije val

De Letten waren niet de eersten die een stunt met een drone uithaalden. Zo is er in Finland al een kerstman geweest die zich op ski’s door de sneeuw heeft laten slepen en een drone-fabrikant uit Seattle liet een surfer op zijn surfplank met een drone door de golven trekken.

Maar het Letse Aerones-team gaat wel een stapje verder, en hoger vooral. In de stunt beklimt skydiver Ingus Augstkalns eerst een zendmast. De Aerones-drone, uitgerust met maar liefst 28 propellers, komt vervolgens aangevlogen. Agnus grijpt de beugel onder de drone vast en laat zich vervolgens – hangend aan zijn armen – tot een hoogte van maar liefst 330 meter brengen. Daar laat hij de beugel los voor een vrije val van enkele seconden, tot hij zijn parachute opent en weer zachtjes op aarde landt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nieuwe trend?

Uiteraard zit er een hoog ‘don’t try this at home’-gehalte aan deze stunt, want de risico’s zijn groot. Maar misschien is dit wel het nieuwe skydiving. Bovendien hebben de Letten op originele en spannende wijze laten zien waar hun drone toe in staat is met ‘s werelds eerste drone-skydive.

Bronnen: Aerones, New AtlasPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys