Slankere vrouw kijkt beter vooruit

kijkmagazine

02 July 2011 13:00

Chocoladegebak

Vrouwen met overgewicht en mannen bleken bij een Duits onderzoek slechter in een gokspelletje dan de minder dikke vrouwelijke deelnemers.

Wetenschappers uit Leipzig lieten proefpersonen met en zonder overgewicht een gokspelletje spelen, waarbij ze moesten kiezen uit twee stapels kaarten met verschillende winkansen en risico’s. Hierbij bleken de deelnemers in twee groepen uiteen te vallen. Terwijl vrouwen met overgewicht en mannen (ongeacht hun gewicht) gingen voor het pak kaarten dat op de korte termijn winst beloofde maar op de langere termijn tot verlies zou leiden, kozen de slankere vrouwen voor de stapel die op de langere termijn winst zou opleveren.

Volgens neurobioloog Annette Horstmann, die het onderzoek leidde, is de keuze tussen de twee stapels kaarten goed te vergelijken met het dilemma dat de aantrekkingskracht van eten ons voorlegt. Ook eten is immers iets wat op de korte termijn een beloning oplevert, maar waar op de langere termijn nadelen aan kleven (je wordt dik). Oftewel: als je geneigd bent het pak kaarten te nemen dat uiteindelijk het gunstigst voor je uitpakt, ben je ook in staat om eten te laten staan en zo je gewicht op peil te houden. Tenminste, als je een vrouw bent. Mannen gaan blijkbaar hoe dan ook voor de kortetermijnwinst, ook als ze de verleiding van te veel eten wél weten te weerstaan.

Bij het onderzoek van Horstmann en collega’s werden verder de hersenen van de proefpersonen onder de loep genomen met een MRI-scanner. Hieruit bleek dat zowel de mannelijke als de vrouwelijke deelnemers met overgewicht meer grijze materie hadden in hersengebieden die te maken hebben met beloning dan de deelnemers zonder overgewicht. Ook beschikten ze over een grotere hypothalamus, een onderdeel van het brein dat samenhangt met honger en verzadiging. Daarnaast waren er alleen bij de dikke en slanke vrouwen nog een aantal verschillen tussen hersengebieden te zien die gaan over het gedrag dat nodig is om een bepaald doel te bereiken.

Het is alleen niet duidelijk of het eetgedrag van mensen met overgewicht invloed heeft op de structuur van hun hersenen, of dat die structuur er juist voor zorgt dat ze te veel gaan eten. Dat moet, zoals het bekende riedeltje gaat, ‘toekomstig onderzoek uitwijzen’.

Bron: Max-Planck-Gesellschaft via Medical Xpress, Frontiers in Human Neuroscience

Beeld: Teodora Vlaicu


Meer Nieuws