Slapend rijk worden bij de NASA

KIJK-redactie

24-09-2013 16:15:09

Op bed in lab

Er zijn maar weinig mensen die slapend rijk worden. Maar goed nieuws: bij de NASA kan het!

De NASA wil met een experiment uitzoeken hoe het lichaam reageert op een langdurige liggende houding van het menselijk lichaam. Zeventig dagen lang en vierentwintig uur per dag moeten de proefpersonen in bed blijven liggen. Alleen voor kleine testjes mag je het bed uitkomen. En het schuift naar KIJK-begrippen heel aardig: 1200 dollar per week.

Krimpende spieren

Door het bed te kantelen met een hoek van 6 graden, reageert het lijf ongeveer hetzelfde als bij gewichtloosheid. Dat komt doordat dan de bloedsomloop in het bovenlijf wordt bevorderd. Hierdoor kunnen allerlei problemen worden onderzocht waarmee astronauten in de ruimte te maken krijgen. Zo heeft de gewichtsloosheid invloed op de spieren en de botten, die beide minder cellen gaan produceren. Dat betekent dus dat je spieren krimpen en de botdichtheid afneemt. En dat zijn nog maar twee dingen waar je lichaam mee wordt geconfronteerd.

Het experiment heeft twee verschillende groepen. De ene groep mag af en toe wat aan lichamelijke beweging doen, door gebruik te maken van een fiets of een tredmolen. De andere groep heeft geen lichaamsbeweging en moet dus de hele dag in bed blijven liggen.

Incontinentie

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor de proefpersonen. Je mag niet roken en je moet voor de Modified Air Force Class III-test slagen. Ook moet je inwoner zijn van de VS en akkoord gaan met de mogelijke risico’s, zoals spierverlies en incontinentie. Wel krijg je na het experiment een rehabilitatie-cursus aangeboden, die twee weken duurt. Mocht je interesse hebben, dan kun je hier meer informatie vinden.

Bronnen: NASA, DVICE

Beeld: Ronita CromwellPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws