Slijmen bij de baas werkt

KIJK-redactie

11 October 2010 10:00

Onopvallend slijmen is dé manier om binnen een bedrijf hogerop te komen. Dat is de conclusie van onderzoekers aan de Kellogg managementschool in Illinois, USA.

Tijdens het onderzoek werden 42 bazen geïnterviewd over hun omgang met anderen. De conclusie: juist zij bleken opvallend goed in slim slijmen. Maar nog interessanter was hoe die bazen tijdens hun weg naar de top te werk gingen. De kunst van het slijmen is om het niet te opvallend te doen; niemand houdt immers van slijmballen. De volgende methodes bleken succesvol in het onopvallend halen van een wit voetje:

  • Slijm stiekem tijdens het vragen om advies.  “Die prachtige presentatie van laatst, welk programma heeft u hiervoor gebruikt?”
  • Geef de baas het idee dat hij je mening heeft veranderd: “Eerst zag ik uw punt niet, maar nu zie ik in dat u helemaal gelijk heeft.”
  • Vertel de vrienden van de baas hoe geweldig hij is. Het idee is dat de baas dit via via weer te horen krijgt. “Wat hebt u toch geluk met een vriend zoals Jan.”
  • Benadruk dat je niet wilt slijmen, maar slijm toch. “Ik hoop dat dit niet al te overdreven overkomt, maar dit was werkelijk waar een prachtig staaltje werk.”
  • Relateer tot de waarden en normen van de baas. “Daar ben ik het helemaal mee eens, we moeten zorgen voor de sociaal onzekeren.”
  • Gebruik de sociale contacten van de baas om zijn mening te leren, deel deze mening wanneer de baas dit hoort: “Ik vind dat de kabinetsformatie veel te lang duurt, oh, u vindt dit ook?”
  • Refereer naar sociale instellingen die de baas en jij gemeen hebben. “Geweldig om zaterdag de CDA conferentie te zien, wat een heerlijk staaltje politieke kunde.”

Ten slotte ontdekten de onderzoekers dat personen met ervaring in de politiek, rechten of sales de beste slijmballen zijn. Dit in tegenstelling tot ingenieurs en boekhouders. Die kunnen er niks van.

Bronnen: Kelogg school of management, Administrative Science Quarterly

Beeld: rubenshito


Meer Nieuws